فرآیند بورینگ (Boring)  بوش سیلندر

 مقدمه

بوش سیلندر بعنوان یکی از مهم ترین اجزای موتور خودرو محسوب می شود که در صورت دقت پایین حین تولید آن می تواند باعث خرابی های فراوان و خسارت های عمده ای به موتور شود و یا باعث افت توان در موتور و افزایش اتلافات شده و بازده مکانیکی و حرارتی موتور را به شدت کاهش می دهد و روغن سوزی در موتور افزایش می یابد.

 بنابراین لزوم وجود کیفیت بالا در ساخت این قطعه بعنوان شاهرگ حیات موتور و تاثیر فراوان آن بر عملکرد صحیح سایر اجزا مثل رینگ ها و پیستون شرکت های سازنده ی بوش سیلندر را بر آن داشته است تا با بهینه کردن فرآیندهای ساخت این قطعه اعم از فرآیندهای ریخته گری و ماشینکاری از عیوب ممکن پیش آمده برای بوش های سیلندر جلوگیری نموده و با تولید این قطعه ی مهم با بالاترین دقت و کیفیت ممکن عمر مفید موتور را افزایش داده و افت توان را به حداقل برسانند.

یکی از عیوب شایع درهنگام تولید  بوش های سیلندر اووال شدن(oval) یا به اصطلاح دوپهن شدن بوش های سیلندر می باشد. در این حالت بوش از حالت استوانه ی کامل خارج شده و قطر داخلی آن در راستاهای مختلف و یا قسمت های مختلف با هم متفاوت بوده که این باعث می شود رینگ ها نتوانند در سطوح کاری سیلندر عمل اب بندی را بدرستی انجام دهند و پیستون نتواند براحتی در سیلندر حرکت کند در نتیجه ضمن افت توان شدید موتور در این حالت فشار زیادی به قطعات وارد شده و سایش شدید رخ می دهد و عمر موتور کم می شود و پس از مدت کوتاهی کار کردن موتور در این شرایط موتور نیاز به تعمیر اساسی پیدا می کند.

  معمولا این عیب به دلیل عوامل متعددی هنگام فرآیند ماشینکاری بورینگ اتفاق می افتد. این عوامل می تواند به استفاده از ماشین نامناسب برای عملیات بورینگ استفاده از فیکسچر نامناسب  جهت فرایند بورینگ افزایش بیش از حد درجه حرارت بوش و اینسرت مورد استفاده هنگام فرآیند استفاده از ابزار نا مناسب با توجه به نوع بوش بعنوان مهم ترین عوامل اشاره نمود.

منظور از فرآیند بورینگ در ماشینکاری چیست؟

در ماشینکاری به فرایند بزرگ کردن قطر سوراخی که قبلا با انجام دریل کاری ایجاد شده است و یا با فرآیندهای ریخته گری  بوجود امده است اصطلاحا بورینگ  ((boringمی گویند.

فرق بین فرایند بورینگ و دریلینگ از نظر کاربرد چیست؟

این دو فرآیند از نظر کاربرد شباهت فراوانی به هم دارند و هر دو آنها برای افزایش قطر سوراخ و ماشینکاری قطر داخلی سوراخ می توانند استفاده شوند اما مزیت فرآیند بورینگ این است که کیفیت سطح بالاتری ایجاد نموده و دقت ماشینکاری آن در حد صدم میلیمتر است در حالی که فرآیند دریلینگ سطحی خشن تر را ایجاد نموده و دقت ماشینکاری آن در حد دهم میلیمتر می باشد. بنابراین در مواقعی که به دقت بالاتر برای ماشینکاری نیاز داریم وکیفیت سطح خاصی مد نظر است بهتر است که از فرآیند بورینگ استفاده شود. مهمترین کاربرد فرآیند بورینگ در ساخت اسلحه و صنایع نظامی و تولید بوش های سیلندر موتور خودرو می باشد که بطور خاص در این مقاله منظور از فرایند بورینگ فرآیند ماشینکاری بوش های سیلندر خودرو می باشد که قبلا با فرآیند سانتریفیوژ از جنس چدن خاکستری ریخته گری شده اند. در این خصوص فرایند بورینگ از ان جهت اهمیت می یابد که پس از آن فرآیند هونینگ (ایجاد خطوط جهت روغنکاری سطوح لغزنده ی پیستون ورینگ ها) انجام شده و کیفیت انجام فرآیند بورینگ تاثیر مستقیم بر هونینگ دارد  که می تواند بر کیفیت عملکرد موتور خودرو همانگونه که در مقدمه ذکر شد تاثیر بسیار زیادی داشته باشد.

بنابراین اهمیت بورینگ در تولید بوش سیلندر موتور به عنوان قلب خودرو اینگونه آشکار می شود و لزوم داشتن درک درست از انجام این فرآیند و پارامترهای موثر بر آن  برای مهندسین وتکنسین های فعال در این زمینه احساس می شود.

ماشینهای بورینگ  بوش سیلندر موتور

در شکل زیرماشین بورینگ عمودی تک محور را مشاهده می کنید که برای ماشینکاری بورینگ بوش های سیلندر موتور خودرو استفاده می شود . این ماشین ساخت شرکت GLOBAL MACHINE  بوده و توانایی ماشینکاری تا قطر 110 میلیمتر با کورس حرکت محور 525 میلیمتر را دارا می باشد. هر ماشین بورینگ عمودی از اسپیندل صفحه ی نمایش دهنده و صفحه کلید برای تنظیم فید و دور اسپیندل فیکسچر که معمولا همراه با یک واحد پنوماتیکی و یا هیدرولیکی می باشد تشکیل شده است

مرجع: مرتضی امین پور-کارشناس ارشد مهندسی مکانیک

جهت تامین انواع ماشین بورینگ و ابزارها و اینسرت های مخصوص بورینگ با ما در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

X