پارامترهای موثر بر عملکرد فرآیند هونینگ

با سلام به همراهان وبسایت بورس صنعت در این مقاله قصد داریم به بررسی پارامترهای موثر بر فرآیند هونینگ بپردازیم. این پارامترها عبارت اند از:

  1. سرعت چرخشی
  2. سرعت رفت و برگشت
  3. کنترل زاویه هاشور
  4. فشار هونینگ
  5. سیالات هونینگ

تغییر در هر یک از این پارامتر ها نتایج حاصله از هونینگ را تغییر می دهد. در ادامه در این مقاله هر یک از این پارامترها به اختصار توضیح داده می شود.

1-سرعت چرخشی: انتخاب بهینه سرعت چرخشی موثر از عوامل زیر است:

جنس قطعه کار: سرعت های بالاتر می تواند برای فلزاتی استفاده شود که به راحتی تحت برش قرار می گیرند.

سختی ماده: مواد سخت تر نیاز به سرعت کمتری دارند.

زبری سطح: سطوح زبرتر امکان استفاده از سرعت بالاتر را ایجاد می کنند.

تعداد و عرض تیغه ها در ابزار: با افزایش مساحت ساینده در واحد سطح سرعت باید کاهش یابد.

پرداخت سطح نهایی: سرعت بالاتر باعث کیفیت سطح بهتر می شود.

با توجه به جنس قطعه کار،  سرعت دورانی معمولا از 15 تا 90 متر بر دقیقه تغییر می کند. سرعت های دورانی بالا در حد 183 متر بر دقیقه هم مورد استفاده قرار گرفته اند. سرعت های بیش از حد باعث کاهش دقت ابعادی، ایجاد حرارت در قطعه کار و شیشه ای شدن تیغه ساینده می شود. افزایش حرارت باعث تجزیه سیال برشی و اعوجاج قطعه می شود.


2- سرعت رفت و برگشت: این سرعت نیز تا حد زیادی به متریال قطعه کار وابسته است و از 1.5 تا 30 متر بر دقیقه متغیر است.


3-کنترل زاویه هاشور متقاطع: با توجه به انجام حرکت دورانی همزمان با حرکت طولی بر روی سطوح داخلی قطعه کار هاشور ایجاد می شود. زمانیکه سرعت های دورانی و رفت و برگشتی برابر باشند. زاویه هاشور 90 درجه است.

برای بعضی کاربردها (سوراخ داخلی سیلندرها) زاویه هاشور متقاطع ویژگی مهمی است. الگوی هاشور متقاطع باقی مانده بر دیواره سیلندرها به نگهداری سیالات روانکار کمک کرده و بنابراین سایش اجزای در تماس را کاهش می دهد. در بیشتر کاربردها، زاویه هاشور 30 درجه توصیه می شود اما زاویه در محدوده 30 تا 45 درجه نیز مناسب است.


4- فشار هونینگ: این مقدار وابسته به سختی و مقاومت به ضربه قطعه، خصوصیات سطح قطعه کار (بعنوان مثال وجود جاخار)، نوع تیغه و از این قبیل انتخاب می شود. فشار ناکافی منجر به نرخ برداشت کمتر از نرمال و سطح زبرتر خواهد شد. نرخ برداشت بیش از حد نیز می تواند باعث کاهش عمر تیغه هونینگ و کاهش بهره وری شود.


5- سیالات هونینگ: روانکاری در هونینگ نسبت به دیگر عملیات های برداشت خیلی حساس تر است و می توان گفت هیچ سیالی تمام نیازهای عملیات هونینگ را برآورده نمی کند. بنابراین مخلوطی از دو یا تعداد بیشتری از سیالات معمول استفاده می شود.

محلول های بر پایه آب خنک روانکارهای ضعیفی هستند و ویسکوزیته کافی برای جلوگیری از چتر(لرزش) ندارند. به این دلیل این نوع سیالات به ندرت در هونینگ استفاده می شوند. در عوض روغن های معدنی که به طور گسترده در هونینگ استفاده می شوند دارای ویسکوزیته و دمای اشتعال بالاتر از نفت سفید هستند. این خاصیت باعث سوختگی سطحی کمتر می شود.

منبع مقاله: کتاب ماشین ابزارها و فرآیند های تولید  

 

جهت دریافت مشاوره و خرید ابزار آلات هونینگ با ما تماس بگیرید..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

X